JAK VYUŽÍT JEDNOTLIVÉ POTRAVINY K DOSAŽENÍ ZDRAVÍ

Každá potravina má na naše tělo specifický účinek. Potraviny můžeme využívat podle termodynamických vlastností nebo podle toho, na který orgán mají vliv.

 

Některé potraviny jsou zahřívající, jiné ochlazující a některé neutrální. Stejně tak, jako existují chladivé a zahřívající potraviny, existují lidé chladného či horkého typu. Ženy obvykle častěji inklinují k zimomřivosti, mívají častěji studené nohy či ruce, zatímco muži bývají Yangoví - jsou horkokrevní, hlučnější, akčnější. Zimomřiví lidé by tedy měli vyhledávat potraviny zahřívající a horkokrevným zase budou lépe vyhovovat potraviny svěží a chladivé povahy. Termodynamických vlastností potravin tedy můžeme využít k nápravě rovnováhy.

Pokud známe tropismy potravin (příslušnost k danému orgánu) a  víme, které orgánové systémy jsou v nerovnováze, můžeme volbou vhodných potravin velmi dobře ovlivňovat svůj zdravotní stav. 

 

Po rozkliknutí jednotlivých "orgánů" naleznete potraviny, které je ovlivňují. 

SRDCE

Prvek: oheň

Chuť: hořká

Vliv chuti: snižuje horko a vlhko, uklidňuje, stahuje dolů

Symptomy: nespavost, bušení srdce, oběhové potíže, stav cév, paměť, duševní nepohoda.

oheň

SLEZINA

Prvek: země

Chuť: sladká

Vliv chuti: vyživuje, zvlhčuje, vede do všech směrů

Symptomy: únava, řídká stolice, závratě po postavení, studené ruce, nohy a nos, některé trávicí obtíže, imunita

Východ slunce nad pšeničné pole

PLÍCE

Prvek: kov

Chuť: pálivá

Vliv chuti: ostrá, rozptyluje vzhůru a ven, uvolňuje stagnace

Symptomy: kašel, dušnost, smutek, alergie, imunita

kov Stříhání

LEDVINY

Prvek: voda

Chuť: slaná

Vliv chuti: zpevňuje kosti, vede do hloubky, změkčuje zatvrdliny

Symptomy: zimomřivost, bolesti zad, pobolívání v kolenou, močové obtíže, problémy s pamětí, šedivění vlasů, neplodnost

Voda

JÁTRA

Prvek: dřevo

Chuť: kyselá

Vliv chuti: vede dovnitř a dolů, svírá, uchovává šťávy

Symptomy: bolesti hlavy, nervozita a podrážděnost, premenstruální syndrom, některé trávicí obtíže

lesních stromů
ZAJÍMAVÉ KNIHY O VÝŽIVĚ DLE TCM

Proč Číňané nepočítají kalorie

Lorraine Cussoldová

Tao zdravého stravování

Bob Flaws

Výživa podle pěti elementů

Barbara Temelie

Výživa podle pěti elementů pro matku a dítě

Barbara Temelie

Čínská medicína, prevence a léčení stravou

Manuela Heider de Jahnsen

© 2017-2020 by ALTERNIA

Proudly created with Wix.com

Follow us for more updates

Kontaktujte mne a získejte více informací:

  • Wix Facebook page

Otevírací doba

PO-PÁ: 8:00 - 16:00

(nebo dle domluvy)

člen komory TČM

logo-komoratcm.png
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now