top of page
Vyhledat
Obrázek autoraALTERNIA

Sedm jarních cibulek aneb jak zastavit přicházející nachlazení…


Jak na to?

Sedm jarních cibulek nakrájíme na větší špalíčky, zalijeme přiměřeným množstvím studené vody a přivedeme k varu. Vaříme krátkou dobu, cca. 7 minut. Hotový vývar scedíme a vypijeme ještě horký. Aby cibulky dokázaly spolehlivě zahnat začínající nemoc, musí se vývar vypít co nejdříve od propuknutí prvních příznaků (nejdéle do 4 hodin od projevení – později už nefunguje). Po vypití odvaru je třeba držet se v teple a chránit se před větrem a chladem.


Čínská medicína rozlišuje dva druhy nachlazení: nachlazení z napadení větrným horkem a nebo větrným chladem. V zimním období jde obvykle o napadení chladem. Větrný chlad do těla proniká přes kůži a póry (zatímco větrné horko přes ústa a krk).


Příznaky napadení větrným chladem:

- Kýchání - Kašel s řídkými bílými hleny - Vodová rýma s ucpaným nosem - Odpor k chladu, třesavka, pocity horkosti - Povrchové bolesti těla


Pokud tedy máte tyto příznaky, šup pro jarní cibulku!!!


Něco málo o jarní cibulce:

Čínský název: Cong Bai (vyslov cchung paj) Latinské jméno: Allii fistulosi bulbus Překlad: bílé z cibule Tropismus: dráha plic a žaludku (dle některých zdrojů i dráha jater) Orgány a systémy, které ovlivňuje: plíce a nosní dutiny Termodynamické vlastnosti: teplá Chuť: štiplavá (sladká)

Funkce dle TCM: 1) Vyvolává pocení a otevírá povrch 2) Rozptyluje chlad a zprůchodňuje Yang 3) Odstraňuje jedovatosti a rozptyluje zauzleniny


A ještě malé info pro „zápaďáky“ :-)

Funkce: antimikrobiální, antioxidační, antifungální, antivirové

Obsahuje: Ilicin, allylsulfid, vitamín A, B1, B2, K a C, kyselina palmitová, kyselina stearová, kyselina arachidová, kyselina olejová, kyselina linolová, kyselina listová, flavonoidy, thiosulfináty, allicin.



33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page