top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraALTERNIA

Jak na horečku...

Chřipková epidemie je v plném proudu… V televizi jede jedna reklama za druhou a vychvaluje nejrůznější přípravky na srážení horečky… Proč? To snad ani nemusím psát…

Faktem je, že horečka není naším nepřítelem, ale naopak. Horečka je léčebný proces, který urychluje a zvyšuje imunitní odpověď organismu na škodlivé patogeny v těle. Pokud tedy horečka netrvá víc než 3 dny nebo nepřesahuje teplotu 39 stupňů, je dobré nechat tělo, aby se s patogeny vypořádalo samo. Příroda vymyslela lidské tělo naprosto dokonale, má velké množství obranných mechanismů a v běžných případech jsou „chemické zásahy zvenčí“ spíš na škodu.

Pokud používáme léky na srážení teploty, docílíme sice rychlé úlevy, avšak antipyretika se v těle chovají jako „neřízená střela“ a daní za rychlou (a zdánlivou) úlevu je delší doba regenerace po nemoci. V horším případě se vyvrbí pozůstatky této spouště ve formě nějaké další nerovnováhy, například v podobě vyrážky či jiných problémů.

Důvěřuji více přírodě a svému tělu než strašákům z televize a okolí.


Pokud je horečka opravdu vysoká (nad 39 stupňů) používám na její snížení dva osvědčené recepty:


Recept první - Citronové ponožky Do menšího množství vody (1 šálek) vymačkáme šťávu z celého citrónu a necháme přejít varem. Po zchladnutí namočíme v odvaru ponožky – nejlépe bavlněné – vyždímáme a ještě teplé navlékneme na nohy. Přes ně navlékneme druhé suché ponožky. Ponožky musí dosahovat alespoň 10 centimetrů nad kotníky. Ponožky necháme na nohou, dokud nezačnou schnout. Postup podle potřeby opakujeme i několikrát, dokud se horečka nesníží. Před opakovaným namáčením v citronové vodě ponožky přepereme v čisté vodě.


Recept druhý - Ochlazování předloktí Tento postup se v Číně používá i u nejmenších miminek, funguje ale spolehlivě i na větší děti. Na vnitřní straně předloktí leží akupunkturní body, které nám pomohou snížit tělesnou teplotu. Do hrnečku nalijeme teplou převařenou vodu. Dvěma prsty nanášíme na pokožku vnitřní strany předloktí vodu směrem od zápěstí k loketní rýze. Po nanesení vrstvičky vody jemně foukáme na zvlhčenou vnitřní stranu předloktí - směrem od dlaně k lokti. Pokožka na předloktí je po chvíli chladná. Postup několikrát opakujeme po dobu 5-10 minut. Předloktí můžeme střídat.




1 739 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page