top of page
Bílý Zelenina Složení

ALTERNIA - tradiční čínská medicína

Odborné poradenství v oblasti tradiční čínské medicíny, vhodné pro všechny, kteří hledají alternativu pro své zdraví

DIETETIKA
Základní pilíř TCM

TCM chápe správnou stravu jako velmi důležitou součást terapie. Správnou volbou potravin a vhodnou metodou přípravy můžeme velmi významně ovlivnit své zdraví. 

Volba potravin a jejich tepelná úprava by měla probíhat v souladu s aktuálním zdravotním stavem a s ročním obdobím. Velmi důležitým faktorem je také pravidelnost a střídmost. 

vaření Tools

Inspirace

Každý večer si položte otázku, zda jste Vy živili své tělo nebo tělo živilo

Vás...

Už ve staré Číně platilo pravidlo, že pokud člověk onemocněl, jako první mu byla upravena strava. Teprve v případě, že úprava jídelníčku nepřinesla kýžený výsledek v podobě zdraví, přišla na řadu bylinná terapie nebo akupunktura.

 

Základní pravidla čínské dietetiky:

1. Teplá snídaně každý den

2. Pravidelná strava

3. Vyváženost - patero barev, chutí a vůní

Svým životním stylem - zejména nezvládnutými emocemi, špatnou stravou, nedostatkem spánku a vnějšími vlivy prostředí se dopracováváme k různým stavům nerovnováhy, následkem které se dostavuje „nemoc“. V řeči čínské medicíny jde o nerovnováhu mezi Yinem a Yangem. Protože už víme, že jednotlivé potraviny mají různé tepelné účinky a chuti, můžeme si jejich prostřednictvím pomoci k nápravě rovnováhy. Jak využít vlastností potravin k dosažení zdraví naleznete zde.

ZAJÍMAVÉ KNIHY O VÝŽIVĚ DLE TCM

Proč Číňané nepočítají kalorie

Lorraine Cussoldová

Tao zdravého stravování

Bob Flaws

Výživa podle pěti elementů

Barbara Temelie

Výživa podle pěti elementů pro matku a dítě

Barbara Temelie

Více než strava (ebook)

Martin Řezníček

Čínská medicína, prevence a léčení stravou

Manuela Heider de Jahnsen

bottom of page