JAK VYUŽÍT JEDNOTLIVÉ POTRAVINY K DOSAŽENÍ ZDRAVÍ
Každá potravina má na naše tělo specifický účinek. Potraviny můžeme využívat podle termodynamických vlastností nebo podle toho, na který orgán mají vliv.
Některé potraviny jsou zahřívající, jiné ochlazující a některé neutrální. Stejně tak, jako existují chladivé a zahřívající potraviny, existují lidé chladného či horkého typu. Ženy obvykle častěji inklinují k zimomřivosti, mívají častěji studené nohy či ruce, zatímco muži bývají Yangoví - jsou horkokrevní, hlučnější, akčnější. Zimomřiví lidé by tedy měli vyhledávat potraviny zahřívající a horkokrevným zase budou lépe vyhovovat potraviny svěží a chladivé povahy. Termodynamických vlastností potravin tedy můžeme využít k nápravě rovnováhy.
Pokud známe tropismy potravin (příslušnost k danému orgánu) a víme, které orgánové systémy jsou v nerovnováze, můžeme volbou vhodných potravin velmi dobře ovlivňovat svůj zdravotní stav.
Po rozkliknutí jednotlivých "orgánů" naleznete potraviny, které je ovlivňují.
SRDCE
Prvek: oheň
Chuť: hořká
Vliv chuti: snižuje horko a vlhko, uklidňuje, stahuje dolů
Symptomy: nespavost, bušení srdce, oběhové potíže, stav cév, paměť, duševní nepohoda.
SLEZINA
Prvek: země
Chuť: sladká
Vliv chuti: vyživuje, zvlhčuje, vede do všech směrů
Symptomy: únava, řídká stolice, závratě po postavení, studené ruce, nohy a nos, některé trávicí obtíže, imunita, žíly, hemeroidy
PLÍCE
Prvek: kov
Chuť: pálivá
Vliv chuti: ostrá, rozptyluje vzhůru a ven, uvolňuje stagnace
Symptomy: kašel, dušnost, smutek, alergie, imunita
LEDVINY
Prvek: voda
Chuť: slaná
Vliv chuti: zpevňuje kosti, vede do hloubky, změkčuje zatvrdliny
Symptomy: zimomřivost, bolesti zad, pobolívání v kolenou, močové obtíže, problémy s pamětí, šedivění vlasů, neplodnost
JÁTRA
Prvek: dřevo
Chuť: kyselá
Vliv chuti: vede dovnitř a dolů, svírá, uchovává šťávy
Symptomy: bolesti hlavy, nervozita a podrážděnost, premenstruální syndrom, některé trávicí obtíže
ZAJÍMAVÉ KNIHY O VÝŽIVĚ DLE TCM
Proč Číňané nepočítají kalorie
Lorraine Cussoldová
Tao zdravého stravování
Bob Flaws
Výživa podle pěti elementů
Barbara Temelie
Výživa podle pěti elementů pro matku a dítě
Barbara Temelie
Čínská medicína, prevence a léčení stravou
Manuela Heider de Jahnsen